Вкусни медени рецепти за сезона

Амилия Брус, Форевър Великобритания

Едва ли има нещо по-хубаво от вкусно сгряващо ястие през хладните зимни дни, с което да помогнем на тялото да се справя с настинките. А изобилието от сезонни продукти, с които да приготвим превъзходни рецепти, е огромно и само на една ръка разстояние.

Насладете се на вкусовете на сезона – ябълките, тиквата и подправките са идеални, за да опитате всичко, което началото на зимата ни предлага. От изкусителни лакомства до разкошни пикантни изкушения – възхитителният вкус на пчелния мед на Форевър ще направи тези ястия още по-интригуващи.

Супа от тиква с ядки

Лесна и вкусна тази ободряваща и загряваща супа от сезонни зеленчуци е идеална за хладните вечери, когато искате да хапнете нещо питателно.

  • 1,5 кг обелена и почистена тиква, нарязана на кубчета около 3 см.
  • 1 голяма глава лук, нарязан на едро
  • 2 средни моркова, обелени и нарязани
  • 1 червена чушка, почистена от семките и нарязана на кубчета
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 с. л. пчелен мед Форевър
  • пресен корен от джинджифил, около 5 см, обелен и нарязан
  • 1,5 л зеленчуков бульон
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Загрейте предварително фурната (на 180C с вентилатор или на 200C без). Сложете нарязаната тиква, лука, морковите и червената чушка в голяма тава за печене и залейте с половината от зехтина, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се овкусят всички зеленчуци и ги разпределете равномерно в тавата. Печете 40-45 минути или докато зеленчуците омекнат и се запекат. Полейте с пчелен мед от Форевър 5 минути преди края на печенето.Сложете голям съд на умерен огън и добавете останалия зехтин. Добавете джинджифила и запържете за минута. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Сложете запечените зеленчуци и овкусете с още малко сол и черен пипер. Свалете тенджерата от котлона и разбийте с пасатор до получаване на гладка смес. Загрейте сместа отново на котлона и сервирайте горещата супа с крутони.

Печени смокини с козе сирене и мед

Тези сладки смокини с вкус на сирене са изключително лесни за приготвяне и са толкова вкусни.

  • 12 пресни смокини
  • 110 г меко козе сирене
  • 12 резена прошуто
  • 1 ч. л. зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 85 г пчелен мед Форевър

Пуснете фурната да се загрява и започнете да изрязвате дръжките на смокините. Разрежете диагонално горната част на всяка смокиня във формата на Х, но не повече от една трета, за да остане цял плодът. Сложете смокините изправени в тава с намаслена хартия за печене. Ако се търкулват настрани, леко подрежете долната им част с остър нож. Сложете мекото козе сирене в сладкарски шприц и напълнете всяка смокиня. Със сладкарска четка ги намажете със зехтин, поръсете с щипка сол и покрийте с прясно смлян черен пипер. Запечете за около четири минути или докато сиренето започне да променя цвета си. Внимателно затоплете пчелния мед на Форевър в подходяща съд, като внимавате да не го претопляте или сварите. Извадете смокините от фурната, завийте всяка в резен прошуто и полейте с пчелен мед Форевър. Сервират се топли или на стайна температура.

Пикантен меден кекс

Тази приказен кекс с нежен вкус на мед и подправки и медена глазура е изключително подходящ за това време на годината.

  • 100 г солено масло, и малко количество за намазване на тавичката
  • 100 г светлокафява захар
  • 100 г пчелен мед Форевър
  • 1 голямо яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. подправки смес
  • ½ ч. л. джинджифил на прах
  • 150 г брашно, смесено с бакпулвер

За глазурата:

Загрейте предварително фурната до 180С с вентилатор. Намажете с масло тавичка с хартия за печене. Разбийте омекналото масло със захарта до получаване на кремообразна смес и добавете меда, яйцето, млякото, брашното и подправките. Смесете добре и оформете меко тесто.

Изсипете тестото в предварително приготвения съд и печете 45 минути. Боднете суха клечка за зъби в средата и ако остане суха, тестото е готово. Оставете кекса да се охлади за 10 минути и след това го прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно.

За глазурата разтопете маслото и меда в подходящ съд до получаване на гладка смес. Оставете да се охлади и сгъсти и след това залейте кекса. Оставете да стегне, преди да сервирате.

Салата с медено-горчичен дресинг

Тази сгряваща салата е изпълнена с букет от вкусни сезонни съставки.

  • 900 г тиква, нарязана на кубчета
  • 50 г печени орехи
  • 450 г микс от зелени салати
  • 2 бр. ябълки на резени
  • 60 г сушени боровинки
  • 60 г натрошено синьо сирене
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 2 с. л. пчелен мед Форевър
  • 2 с. л. вода
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • сол и черен пипер на вкус

Загрейте предварително фурната до 220С с вентилатор. Сложете нарязаната на кубчета тиква върху хартия за печене и я полейте с малко количество зехтин. Печете в продължение на 30 минути, докато тиквата омекне и се карамелизира. Докато се пече тиквата, запечете орехите в сух тиган, като ги разбърквате от време на време.

Сложете микса от зелени салати в купа. Върху тях подредете печената тиква, нарязаните ябълки, боровинките, орехите и синьото сирене. В отделна по-малка купа смесете зехтин, оцет, мед, вода, дижонска горчица, сол и черен пипер и разбъркайте до получаването на гладък сос. Залейте салата със соса и сервирайте.

Независимо дали имате нужда от ободряваща и сгряваща супа или вкусно сладко лакомство, тези прекрасни сезонни рецепти ще ви предпазят от студа, а с пчелния мед Форевър ще станат още по-изкусителни.

Споделете с приятели:

Нагоре