Движение за всеки!

Рейчъл Шарп, Форевър Великобритания

Във Форевър вярваме, че движението е подходящо и добро за всички. Или с други думи няма значение на каква възраст сте, каква е професията ви, какъв размер дрехи носите или на кое фитнес ниво се намирате в момента – всеки може и трябва да включи движението и спорта в ежедневието си.

Наясно сме, че понякога не е лесно. Животът ни е натоварен, трябва да се грижим за децата и денят сякаш и така все не ни стига, какво остава да вместим в него и маратонско бягане.

Но нека опитаме да ви покажем защо движението е толкова важно за всички и колко лесно всъщност може да стане част от деня ви. Обуйте си маратонките и нека започнем годината здравословно!

Защо е толкова важно да спортуваме?

Специфичното при движението и спорта е, че за някои хора са нещо напълно естествено, но за мнозина просто не са. Изплуват неприятните спомени от часовете по физическо в училище и мотивацията ни се изпарява или пък представата да „изгоря шоколада, който изядох сутринта“ ни кара да гледаме на спорта като на вид наказание. Тези мисли ни пречат да се захванем редовно с движение, защото го възприемаме като нещо, което трябва да изтърпим, а не да ни е приятно.

Но тренировките имат толкова много положителни страни. Не само ви помагат да сте по-здрави, като намаляват рисковете от сериозни проблеми като сърдечносъдови заболявания и инсулт с до 50%, но имат и много други полезни въздействия.

Със сигурност могат да ни помогнат да се чувстваме по-щастливи! Когато се движите, тялото ви освобождава химически съединения, наречени ендорфини, които предизвикват положителни усещания. Според някои здравни организации спортът дори може да помогне при леки до средни депресивни състояния. Физическата активност също ни помага да се чувстваме по-спокойни и да спим по-добре, което на свой ред има положително въздействие върху енергията ни през деня.

„Ама аз не обичам да спортувам!“

Често страдаме от предразсъдъци какво точно означава „да спортуваме“, които най-често ни заблуждават и ограничават. Всичко, което трябва да постигнем с движението, е да повишаваме пулса си за поне 150 минути седмично (можете да ги разпределите, както намерите за добре, но стандартният съвет е: по 30 минути в пет дни от седмицата).

Естествено, че можете да го постигате с тичане, плуване или игра на тенис, но хрумвало ли ви е да си пуснете няколко любими песни и просто да си потанцувате у дома? А да изведете кучето на по-дълга и по-енергична разходка, която може да включва и изкачване на някое и друго възвишение по пътя? А защо не си направите сами предизвикателство, докато чистите у дома, например да се справите по най-бързия възможен начин, за да раздвижите тялото си, или пък, ако вкъщи имате стълби, планирайте почистването на помещенията така, че да се налага да се качвате и слизате повече от обикновено. Включете малко повече мускули в търкането, което така или иначе ще извършвате и ще се изненадате колко по-добре ще се почувствате!

Важно е да се отървете от идеята, че спортувате, за да отслабнете. Макар че освобождаването от излишните килограми може да се окаже страничен ефект от редовното движение, кантарът невинаги показва това, което ви се иска (натрупването на мускулна маса понякога може да увеличи числото на екрана, въпреки че изглеждате и се чувствате по-добре). По-скоро следете напредъка си чрез физическите си постижения: днес сте извървели по-голямо разстояние от вчера; направили сте две лицеви опори повече от преди; усещате, че сте се справили с тренировката по-лесно от миналата седмица (така разбирате и че има ефект, а и че е време да се провокирате още малко). Помнете, че няма значение колко бавно напредвате, стига да не спирате!

Как да включа движението в програмата си?

Сега, след като знаете какви са предимствата на редовното движение, определили сте как ви е приятно да спортувате и знаете как да следите напредъка си, без да се втренчвате в кантара, как точно да започнете да прилагате всичко така, че наистина да се впише в начина ви на живот? Зависи от дневния ви режим, но сме открили, че най-добрият и мотивиращ начин е да се комбинирате с още някого, с когото да тренирате заедно, пък било то и само чрез видео разговори в момента!

Ако трябва да се грижите за децата си, защо не ги включите в спорта? Не само и те ще имат полза от движението, но и ще прекарвате по-смислено време заедно, а и нека сме откровени, ако тичате след тях, тренировката ви ще е по-сериозна, отколкото ако спортувате сами.

Може също да е свързано с малко по-ранно ставане сутринта, преди останалите, за да имате половин час сами. Ако искате да посветите това време само на себе си, помислете дали да не настроите будилника за малко по-рано. Ще ви помогне да се чувствате освежени и готови за деня.

Помнете, че не е задължително трийсетте минути да са в един цял времеви блок – в повечето случаи това просто не е осъществимо, разбийте ги на 10-минутни отрязъци. Опитайте да направите колкото можете повече клека, докато чакате водата за спагетите да заври. Потанцувайте на музика, докато топлите вода за чай в каната. Качете се и слезте по стълбите няколко пъти, преди да си легнете вечер.

Споделете с приятели:

Нагоре