По-здравословни празници

Форевър

Коледа. Време за семейството, празнични забавления и… прекаляване с храната. С такова изобилие от изкушения наоколо по това време на годината знаем, че може да е трудно да поддържаме здравословния си начин на живот.

Но не се тревожете – има много лесни начини мъничко да коригирате любимите си празнични лакомства, за да не вредите на тялото си, без да се лишавате от вкусните удоволствия.

Домашно приготвени хапки

В сезона на партитата и празничните събирания солените и сладки хапки задължително присъстват на масата. Много от готовите варианти, които можем да купим от магазините, са вкусни и удобни, защото пестят от времето ни, но често съдържат сериозни количества рафинирана захар, консерванти, оцветители и транс мазнини. Ако приготвяте сами празничната храна, ще знаете точно какво съдържа. Когато сами контролирате съставките, можете да сте сигурни, че тя ще е чиста и полезна. Когато приготвяте нещо сладко, можете да замените захарта със здравословни алтернативи като ПЧЕЛЕН МЕД ФОРЕВЪР, стевия, еритритол, ксилитол, сироп от агаве, кокосова захар, фурми и др.

Сладка замяна

Кутиите с шоколадови бонбони и сладки често са твърде изкушаващи и човек трудно се сдържа да не бърка в тях. Защо да не ги заменим с по-здравословни лакомства? Напълнете голяма декоративна купа с разнообразие от сушени плодове и сурови ядки като бадеми, орехи, лешници, кашу, шамфъстък, стафиди, сушени кайсии, смокини и червени боровинки за натурална сладост с истински празничен вид! Ако мислите, че суровите ядки няма да са по вкуса на гостите ви, можете да ги опечете, но без сол.

Преминете към натурален шоколад

А ако все пак не можете да устоите без доза шоколад, удовлетворете глада си за сладко, като подмените млечния с черен с поне 70% какао. Той е с богат и интензивен вкус и много по-малко добавена захар. Суровото какао съдържа и високи нива желязо, магнезий и антиоксиданти, което го прави идеално за празнично угаждане. Разгледайте и рафтовете с диетични и здравословни храни в супермаркета, ще откриете немалко варианти на натурални шоколади подсладени с алтернативи на захарта.

Здравословни сладкиши

По Коледа в България ухае на тиквеник. Повечето му съставки като тиква, орехи и канела са питателни и полезни, но можем да го направим още по-здравословен, ако вместо захар, го подсладим с кленов сироп, комбинация от стевия и еритритол, а защо не и с ПЧЕЛЕН МЕД ФОРЕВЪР? Заменете и стандартните кори с пълнозърнести, за да направите сладкото изкушение още по-добро за тялото си. И не забравяйте, че колкото и да е вкусен и да не натоварва организма, не е добра идея да прекаляваме с количеството!

Намалете сладките празнични питиета

Когато си мислим за сладки изкушения, обикновено се концентрираме върху печива и бонбони, но лесно пропускаме всички вкусни коледно-новогодишни питиета, част от които също съдържат доста захар. Но няма нужда да се лишаваме от това удоволствие, ако просто отпуснем въображението си и добавим искра към партито си с атрактивни безалкохолни коктейли!

Вдъхновете се от рецептите по-долу. Доста от съставките им, включително нашият АЛОЕ БЕРИ НЕКТАР, съдържат много витамин С, който допринася за намаляване на чувството за отпадналост и умора.

Бери нектар мохито

Съставки за 1 чаша

+ ½ лайм

+ няколко листа мента

+ 50 мл АЛОЕ БЕРИ НЕКТАР

+ 150 мл сок от червени боровинки

+ газирана вода на вкус

+ лед

+ пресни червени боровинки за украса

Отрежете тънък резен от най-широката част на лайма. После изстискайте сока от останалата половинка в малка каничка. Добавете листата мента и малко количество АЛОЕ БЕРИ НЕКТАР и разбъркайте, като леко намачкате ментата. Изсипете сместа във висока чаша. Добавете лед и отгоре изсипете остатъка от АЛОЕ БЕРИ НЕКТАРА и сока от червени боровинки. Внимателно разбъркайте. Допълнете с газирана вода и сервирайте с пресните боровинки и закачете резена лайм на ръба на чашата.

Искрящи боровинки

Съставки за 1 чаша

+ 50 мл АЛОЕ БЕРИ НЕКТАР

+ 50 мл сок от червени боровинки

+ 75 мл портокалов сок

+ газирана вода на вкус

+ замразени червени боровинки за украса

Смесете АЛОЕ БЕРИ НЕКТАРА и двата плодови сока. Долейте газирана вода и сервирайте, като поръсите със замразени боровинки.

Ако пък предпочитате топли напитки, опитайте тази рецепта за греян сайдер!

Ароматен греян сайдер

Изсипете сайдера и меда в голяма тенджера. Пуснете пакетчетата чай в сместа. Загрейте на умерен огън и гответе, докато сайдерът стане горещ, но не ври – между 5 и 10 минути. Вдигнете от котлона и извадете пакетчетата чай. Сипете сайдера в големи чаши и добавете пръчица канела по желание.


Коледа е време за удоволствия, а тези простички идеи за по-здравословни храни и напитки са чудесни да се наслаждаваме на празничните събирания, без да товарим тялото си с ненужни неща.

Споделете с приятели:

Нагоре