Отвъд храната

Кат Морил, здравен инструктор и нутриционист

Храната може както да ни помага, така и да ни пречи. Отдавна сме оставили зад гърба си подхода към здравето, основаващ се върху универсалната хранителна пирамида. Днес вече е всеизвестно, че индивидуалността играе ключова роля и че е важно да разглеждаме здравето на даден човек холистично, преминавайки и отвъд начина му на хранене.

Като стъпва върху функционалната медицина, идеята за функционалното хранене обхваща диетата, начина на живот, стреса и още фактори, за да получи всестранен поглед върху здравето. Разговаряхме с Кат Морил, ACSM-сертифициран личен треньор и ACE-сертифициран здравен инструктор и специалист по хранене, за да разберем в какво се състои функционалното хранене и как холистичният подход към храната може да бъде лечебен.

Какво означава функционално хранене?

Функционалното хранене преминава отвъд калориите, макронутриентите и диетичните потребности. То разглежда всеки човек като индивид с различен начин на живот, цели, навици и нужди. Функционалното хранене поставя индивида в центъра и изгражда уникален план около него. Тъй като представлява холистичен подход, то включва храната, която постъпва в тялото и различни други фактори, повлияващи начина, по който организмът разгражда и оползотворява храната.

Какво отличава стандартното хранене?

Стандартното хранене се отнася за общите насоки. То може да е полезна отправна точка, но не е съобразено с индивидуалните нужди. Важно е да се вземе предвид начина на живот на човек, неговата среда, здравословното му състояние, заболяванията, какво обича или не обича, целите му, стреса, съня и т.н. Строго контролираната стандартна диета има конкретни, твърди изисквания за всеки човек и налага спазването им.

Как начинът ни на живот влияе върху храненето ни?

Лошият сън и високите нива на неконтролиран стрес могат да доведат до прекомерна консумация на хиперапетитни храни като захар и бърза храна. Те пораждат жадуване за още хиперапетитна храна, която не е от полза за тялото и води до напълняване, главоболия, подуване, потиснатост и възпаления. Но ако си създадете добър режим на сън, всекидневно движение и откриете подходящи начини за справяне със стреса, ще култивирате среда, в която храносмилането и усвояването на храната са оптимизирани.

Пиенето на вода фактор ли е?

Категорично! Тялото ни представлява около 60% вода, така че му е много трудно да функционира, ако не е достатъчно хидратирано. Замислете се как нутриентите се доставят до клетките, които имат нужда от тях, как изхвърляме отпадъчните продукти, за кръвообращението, мускулите и мозъка ни — всички те се нуждаят от вода. Дехидратацията може да предизвика главоболия, замътен мозък, объкрани сигнали за глад, лошо храносмилане, недобра физическа форма, натоварване на бъбреците и раздразнителност.

Вярно ли е, че храната може да лекува?

Определени храни имат ползотворно действие, което може да намалява възпалението, да подпомага лечебните процеси и да храни полезните бактерии в нашия микробиом. Сред противовъзпалителните храни са богатите на омега-3 мастни киселини като сьомга, зелени листни зеленчуци, горски плодове, бадеми и зехтин. Висококачествени източници на протеини като био яйца, постно био пасищно месо и слънчогледови семки помагат на тялото да се възстанови след травма или хирургична операция. За подобряване на чревната флора, която е дом на по-голяма част от имунната ни система, включете пробиотични храни като кисело мляко, кимчи, кефир, кисело зеле и комбуча, за да подкрепяте полезните бактерии.

Как се отразява храната върху имунитета?

Тъй като приблизително 70% от имунитета ни се намира в червата, можем да започнем да подобряваме защитната система на тялото си с храната, която приемаме. Възпаляващата диета от силно преработени храни може да отслаби имунитета, докато намаляването на възпалението в тялото е един от най-добрите начини да се предпазваме от всякакви болести. Включването на пробиотични храни като изброените преди малко, както и на пребиотични като лук, чесън, бобови и аспержи, хранещи полезните бактерии, допринася за укрепване здравето на микробиома. Приемането на пълноценни, непреработени растителни храни и здравословни мазнини, пиенето на достатъчно вода и ограничаването на захарта също поддържат имунитета във форма.

А как начинът на живот повлиява имунната система?

Заседналият начин на живот, лошият сън, силният стрес и неправилното хидратиране могат да повлияят неблагоприятно на имунната система. Обратното – създаване на добри навици за сън и разтоварването от стреса чрез движение, медитация и четене може да подобри имунитета.

Какви съвети имате за тези, които сега започват да се хранят функционално?

Най-напред определете две неща, които искате да подобрите. След това опитайте да се освободите от нещо, което не служи на тялото ви и го заменете с друго, което ще ви доближи до целта. Ако например сте силно стресирани, елиминирайте някоя храна, която предизвиква допълнителен стрес като сладолед, чипс или пържени картофи. Заменете я с медитация, физическа активност или топла вана, за да успокоите нервната система и да понижите стреса.

Подкрепете и допълнете храненето си

ГЕЛ ОТ АЛОЕ ВЕРА

Създадена от 99.7% чист гел от алое вера от вътрешността на листата, напитката подпомага храносмилането и имунната система. Предлага се и с вкус на манго, праскови или червени боровинки.



ФОРЕВЪР АКТИВ ПРО-Б

Изключителен пробиотик за нормално храносмилане, по-добро усвояване на нутриенти и подкрепа на имунитета чрез доставяне на клинично подбрани щамове полезни бактерии в стомашно-чревния тракт.



АРКТИЧЕСКО МОРЕ

Капсули с комбинация от масла от риба и калмари за идеално балансирана добавка с омега-3 мастни киселини, подкрепяща ключови зони в тялото като сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи, мозъка и очите.

Споделете с приятели:

Нагоре