Как правилно да балансирате храненето си

Рейчъл Шарп, Форевър Великобритания

Когато говорим за поддържане на теглото в дългосрочен план, не е достатъчно само да намалим калориите, да ограничаваме храните и да разчитаме на непрекъснато въздържане. Случвало ли ви се е да сложите някоя храна в категория „забранени“, само за да установите, че така единствено сте увеличили апетита си за нея? Това е сигурен знак, че за повечето хора пълното въздържание от определени храни не е нещо устойчиво в дългосрочен план. Да не говорим, че дори и да се храните здравословно, пак може да ви липсват важни нутриенти и това да ви спъва да постигате целите си.

Фокусирайте се върху здравословните навици, които действително ще можете да следвате –като да се храните балансирано и да се научите интуитивно да съчетавате храната и добавките си.

Разберете как да попълвате хранителните дефицити

Доброто хранене идва от различни източници. Започва от храната, която приемате ежедневно, но дори и в старателно балансирания режим може да има дефицити, които трябва да бъдат запълнени. Ястие с високо съдържание на витамини, може да се окаже с недостатъчно минерали, или пък високо протеиновото меню да е бедно на здравословни мазнини, от които се нуждаете за оптимална форма.

Важна първа крачка към балансираното хранене е да разберете как можете да осигурявате на тялото си хранителните вещества, необходими му за добро здраве. И там, където се нуждаете от допълнителна подкрепа, хранителните добавки могат да се окажат полезни.

Да речем класическата западна закуска от пържени яйца с бекон и препечен хляб са чудесен начин да си осигурите нужната ви енергия до обяд. Тя е богата на протеини, но ѝ липсват някои витамини и фитонутриенти. Опитайте да добавите Форевър дейли, за да сте сигурни, че сте приели 100% от препоръчителната дневна доза от важните витамини А, С, D, B12, както и желязо, калций и цинк.

Или пък обядът ви е вкусно и пълно с протеини пиле със задушен ориз и зеленчуци. Здравословно е, но му липсват фибри, които са изключително важни за баланса в диетата. Можете да си ги набавите с пакетче Форевър фибри, което съдържа ценни влакнини колкото чаша и половина кафяв ориз или две филии пълнозърнест хляб, но без калориите и въглехидратите.

Не се ограничавайте

Ако сте поставили началото на нов здравословен режим в понеделник, но в сряда се окажете с шоколадче в ръка и решите, че щом така или иначе вече сте прегрешили, тази седмица можете да продължите да си хапвате както обичате, пък ще стартирате отново следващия понеделник, то този съвет е точно за вас.

Ограниченията само събуждат апетита ви още повече. Вместо тях опитайте да се отърсите от нагласата „всичко или нищо“. Замислете се – ако цяла седмица сте се хранили здравословно, като изключим шоколадчето, значи се справяте прекрасно. Но ако го оставите да провали и остатъка от седмицата ви, ще се чувствате победени и зациклили във все същия затворен кръг.

По-скоро се настройте за седмица без ограничения, но се провокирайте като междинни закуски да хапвате плодове или да добавите в чинията си малко повече зеленчуци от обикновено. Има голяма вероятност така да намалите храните с ниска питателна стойност по естествен път, защото ще се чувствате сити по-дълго. Но дори и ако хапнете едно шоколадче или пакетче чипс, или пък изпиете чаша вино вечер, не бива да се чувствате виновни, защото всичко в умерени количества е приемливо. Теглете чертата и продължете напред – постарайте се следващото ви ястие да е изобилно на хранителни вещества и да е наслада за душата. Ще видите колко бързо ще подобрите отношението си към храната.

Правете здравословни промени

Обръщайте внимание на моментите, в които посягате към някакъв стимулант. Ако имате нужда от сутрешна междинна закусчица, защо не пробвате с резен ябълка и няколко ядки или малко тахан вместо с бисквити? Искате да подсладите чая си – заменете захарта с натурален пчелен мед от Форевър. Обичате да си поръчвате пица – направете си я сами у дома, ще знаете точно какво слагате в нея и ще е далеч по-здравословна.

Ако съпоставяте калориите, може да откриете, че здравословните ви заместители са сходни –смути с шейка Форевър лайт ултра може да има почти същата енергийна стойност като шоколадчето, но нутриентите са несравними. Пък и нека бъдем честни – отлично знаете кое от двете ще ви засити за по-дълго и ще даде на тялото ви повече.

Обръщайте внимание кога се храните

И накрая е добре да знаете кога да изключите телевизора и да оставите телефона. Като правите няколко неща едновременно, докато ядете, не отделяте заслуженото внимание на храната и не само няма да сте емоционално удовлетворени, но ще я погълнете доста по-бързо. Вместо това яжте бавно и осъзнато. На сигналите за ситост им отнема около 20 минути да стигнат от стомаха до мозъка, така че, ако се храните твърде бързо, ще изяждате доста по-големи количества от необходимите.

Пък и ако имате семейство, сядането заедно на масата е чудесен начин за общуване и сближаване, а и така по-младите членове на фамилията придобиват по-здравословни хранителни навици.

Споделете с приятели:

Нагоре