Силата на положителното мислене

Форевър

Позитивното мислене се определя като умствена и емоционална нагласа, която винаги очаква положителни резултати. Човек с позитивно мислене приема за даденост, че го очаква щастие и че всяка евентуална трудност може да бъде преодоляна.

Лесно е човек да се възприема като негативен или неутрален и да се измъква с извинението „аз просто съм си такъв“. Но истината е, че положителната нагласа е нещо, което можеш да възпиташ у себе си и да го превърнеш в част от същността и живота си.

Ум, обсаден от отрицателни мисли, усещане за провал, тревожност и омраза към самия себе си – това са фактори, които често водят до ситуации, разиграващи се точно така, както най-много се опасяваме. Въпреки това някак по-трудно ни е да разберем по какъв начин противоположният край на спектъра – положителният подход, може да ни бъде полезен. Визуализирането на благоприятната развръзка и вярата, че тя е възможна, са предпоставки за осъществяването ѝ. Но дори и да не се реализира, ако я възприемаме като шанс да се усъвършенстваме (вместо да се самобичуваме), ще можем да продължим напред и да се приближим дори и мъничко до онова, което се надяваме да постигнем. Мнозина приемат, че щастието е резултат от успеха, но дали пък всъщност успехът не е резултат от щастието?

Барбара Фредериксон, изследователка в областта на позитивната психология в Университета на Северна Каролина, провежда експеримент, за да проучи какъв ефект може да има предизвикването на положителни емоции върху хората. Открива, че участниците, които изпитват радост и задоволство, съумяват да си представят бъдеще, изпълнено с много по-голям потенциал, на фона на хората, заредени с мрачни мисли. Експериментът ѝ подсказва, че положителното мислене ни дава надежда в дадена ситуация, а с надеждата идват възможностите, които пък на свой ред отварят съзнанието – и така човек по-лесно възприема нови умения. Фредериксон нарича това Теорията „Разшири и надгради“. Обикновено позитивно настроените хора ходят с изправена глава и излъчват увереност, но възприемането на положителна нагласа може да ни помогне и да добием умения, които ще ни бъдат от полза през целия живот. Да речем, оптимистът се опитва да подобри дадена ситуация чрез търсене на решения – основно умение в много професии. За разлика от него песимистът е по-склонен да се задържа в проблемните ситуации или да ги игнорира, което обикновено води до продължителен стрес или дори по-лошо – до депресия.

Животът неизменно ни изправя пред трудности, но изходът зависи от начина, по който се справяме с тях. Ако имаме вяра и възприемаме такива случки като урок и шанс за израстване, това ще повлияе положително върху физическото и психическото ни здраве. Сузане Сергерстрьом, друг учен в областта на позитивната психология, потвърждава: „Като цяло оптимистите са психически и физически по-здрави.” Изследванията на Сергерстрьом разглеждат как хората подхождат към определени ситуации в живота си. Тя открива, че у по-оптимистично настроените имунният отговор е по-силен, отколкото при мислещите негативно. По същия начин според клиниката „Майо“ оптимистите обикновено живеят по-дълго, защото страдат от по-малко здравословни проблеми, причинени от стрес.

Без значение дали вярвате, или не, искаме да ви отправим предизвикателство – опитайте да сте позитивни. Сведете отрицателното автомъмрене до минимум и вижте как промяната ще се отрази върху цялостното ви състояние. Предполагаме, че ще се изненадате приятно!

Опитайте това…

Бележниците ни имат склонността да се препълват бързо – насрочваме си срещи, разговори, обучения и т.н. Но какво се случва със забавлението? Активно опитайте да заделяте време за себе си. Ще се изненадате какъв ефект може да има това!

Знаете ли, че…?

Утвържденията ще ви помогнат да си изградите самоувереност. Закачете утвърждения из дома си и ще видите как увереността ви ще нарасне. Старайте се да са конкретни и написани в сегашно време.

Как ви възприемат хората?

Нагласите са заразни и хората около вас усещат вибрациите, които излъчвате. Негативните хора не са приятна компания, затова гледайте да не изсмуквате жизнените сили и на околните!

Дванайсет съвета за положителен мироглед:

  1. Напишете всичко, за което сте благодарни
    Така ще погледнете на нещата по различен начин и благодарността ще започне да се превръща в инстинктивна реакция.
  2. Обградете се с позитивни хора
    Настроението ви ще се подобри и поведението им ще започне да заразява и вас.
  3. Грижете се за себе си
    Ако се храните добре, движите се и си почивате достатъчно, ще се чувствате по-здрави и физически и психически.
  4. Бъдете отговорни за действията си
    Вместо да възприемате ролята на жертва, опитайте да поемете контрол върху живота си, като се учите от грешките си.
  5. Помагайте
    Удивително е какъв ефект върху начина на мислене може да окаже доброволческата работа и помощта за другите.
  6. Раздавайте комплименти
    Ако го правите редовно (и искрено), ще си създадете инстинктивен навик да „търсите доброто“.
  7. Четете вдъхновяващи книги и статии
    Зареждането с положителни материали ще промени начина ви на мислене и постепенно ще наклони везните в полза на позитивното.
  8. Мислете за последствията
    Ако очаквате, че ще се провалите в нещо, твърде вероятно е наистина да стане така. Не се самопрограмирайте за провал!
  9. Вървете към цел
    Това ще ви помогне да запазите фокуса си и ще ви мотивира да преодолявате препятствията.
  10. Забелязвайте негативността си и я заменяйте
    Признавайте си, когато сте отрицателно настроени и заменяйте тези мисли с нещо по-полезно.
  11. Практикувайте, за да се усъвършенствате
    Гореспоменатите неща няма да се случат за ден-два, затова не преставайте да следвате практическите ни съвети.
  12. Не се отказвайте
    Упорствайте, рано или късно ще успеете!

Споделете с приятели:

Нагоре