Защо е важно да сме осъзнати

Форевър

Четири промени в нагласата за повече здраве и щастие

Здравето не е нещо, което просто се случва — то се култивира. Необходимо е съзнателно да си изграждаме здравословен начин на живот. Все пак всекидневните ви решения сега ще определят къде ще се намирате след месец или след година. Затова е полезно да поспрем и да помислим, задавайки си въпросите: „Какво искам да постигна? За какво искам да работя съзнателно, за да се чувствам по-удовлетворен/а?“ Ако сте осъзнати, когато разпределяте времето си и дефинирате какво искате, ще получите по-обективна гледна точка и по-лесно ще подреждате приоритетите си. Ето четири начина да се радвате на по-добро здраве и повече щастие с помощта на осъзнатостта.

Поставете си цел

Често нещата, които искаме да постигнем, ни звучат като отлична идея, но си остават само това — абстрактно понятие. Те стават реални само когато ги превърнем в цел. При поставянето на цели е от помощ да правим неосъдителна оценка къде се намираме в момента. Помислете в кои аспекти се чувствате добре и в кои не толкова – физическо, психическо, духовно, емоционално и социално здраве.

Може би сте в отлична физическа форма, но няма да ви е излишна по-сериозна мрежа от хора, на които можете да разчитате за подкрепа, или пък обратното. От каквато и промяна да имате нужда, помислете защо тя е от значение за вас. Дали по-стабилната система за подкрепа ще ви помага да се справяте по-лесно с тежките моменти и да се радвате повече на хубавите? Дали ако сте в по-добра форма, ще можете да правите повече неща със семейството си? Съзнателното поставяне на цели — да разбирате защо искате промяната и как ще извлечете полза от нея, ви дава по-сериозна мотивация да работите за постигането ѝ.

Направете план

Може би сте чували максимата, че „целта без план е само мечта“. И макар че бленуването позволява на ума ви да се рее и да ражда творчески решения или нови идеи, успехът на мечтите се крие в създаването на цел с изпълним план. Един от най-добрите начини за постигането на това е с помощта на т. нар. SMART цели. Английското съкращение означава цели, които са: конкретни, измерими, постижими, уместни и обвързани с крайни срокове. Тяхната рамка ще ви помага ясно да дефинирате какво искате и как да го постигнете.

Неясните цели като „искам да се храня по-добре“ или „искам да имам по-активен социален живот“ изглеждат повече като мечта или желание отколкото като план. Вместо тях опитайте с „ще вечерям здравословно пет дни в седмицата“ или „ще взимам участие в една групова дейност по интереси седмично“. Това са примери за „конкретния“ и „измерим“ аспект на SMART целите. Следващата стъпка е да се уверим, че са и изпълними (или разумни), уместни (че са подходяща следваща стъпка към постигане на желания резултат), а също и че има срок, в който да бъдат постигнати. Ето пример за напълно завършена SMART цел за социални контакти: „Ще се включа в спортна група за тичане и ще създавам по едно ново смислено взаимоотношение месечно през следващите пет месеца.“ Помислете как можете да сте по-осъзнати, превръщайки целите си от обикновени в SMART.

Създайте си последователен режим

Дори и въоръжени с най-добрите намерения, когато работим за дадена цел, винаги срещаме предизвикателства. Много трудности – като недостиг на време за приготвяне на здравословна храна или пък липса на енергия, могат да се преодолеят чрез внасяне на последователност във всекидневния режим. Тя може да бъде под формата на спортуване (помага при липсата на енергия) и предварителна подготовка на храната (осигурява здравословна храна за дните, в които сте заети). Или може да е постоянен ритуал за отпускане преди лягане, който да ви помага да спите по-добре. Как започвате деня си също е от значение. Утрото дава тон на целия ден, затова обръщайте внимание на това ценно време. Ако след ставане проверявате електронната си поща или гледате социалните мрежи, ще се водите по чуждия дневен ред вместо да следвате собствените си приоритети. По-добре сутрин се грижете за себе си, като пишете в дневника си, медитирате, четете, спортувате или разхождате кучето си. Изграждането на постоянна и съзнателна структура във всекидневието ви помага да поставите на първо място здравето и доброто си умствено състояние. Структурирането ще ви донесе лекота и подобрена енергия.

Практикувайте благодарност

Не е тайна, че да си записвате за какво сте благодарни, има положително въздействие върху здравето ви. Според проучванията изразяването на признателност помага на мозъка да освобождава допамин и серотонин – два от хормоните на щастието. Хората, които практикуват благодарност, съобщават и за по-добри резултати в постигането на цели. Освен това да изразявате признателност за изживяванията си – били те дреболии като вкусно ядене, или сериозни като професионално постижение, ви помага да развивате умения за по-лесно приемане на промени, за самоуважение и за отбелязване на растежа. Благодарността е свързана и с осъзнатостта, защото самият акт на записване на нещата, за които сте признателни, ви помага да прегледате и помислите върху целите, които може да сте си поставили, и напредъка, който може да сте постигнали.


Осъзнатостта е филтър, който придава по-голям смисъл и носи по-добри резултати. Когато я прилагате във всекидневието си, със сигурност ще почувствате положителното ѝ въздействие.

Как DX4 ви помага да сте осъзнати

DX4 е нова четиридневна програма, с чиято помощ можете да балансирате и рестартирате тялото си с добавки, насоки за хранене и упражнения за осъзнатост. В началото на програмата ще си поставите цел и ще бъдете водени през съзнателни практики за обединяване на ума и тялото.

Споделете с приятели:

Нагоре