Защо честваме жените

По материали на Форевър Великобритания

Всяка година на 8 март – Международния ден на жената, светът чества женското начало, постиженията на нежния пол и отбелязва движението за права, равенство и справедливост. Празникът насочва вниманието не само към социалните, икономически, културни и политически постижения на дамите, но и към предизвикателствата, с които те все още се сблъскват по цял свят в стремежа си към равнопоставеност на половете.

Преди няколко години нашумя движението #metoo – инициатива, в която жени от цял свят споделяха историите си за сексуален тормоз. Може да сме изминали дълъг път по отношение правата на жените, но огромното изобилие от истории, появили се в резултат от инициативата, са доказателство, че все още имаме да извървим немалко разстояние. Но тя демонстрира и колко невероятни са жените – тяхната сила, способността им да се сплотяват и подкрепят една друга, великодушието им да се насърчават взаимно, да говорят открито и да отстояват това, в което вярват. Ясно е, че си струва да празнуваме Международния ден на жената, защото дамите напълно заслужават да ги честваме, но нека не ограничаваме възхвалата само до един ден – те са достойни за уважение всеки ден, вижте само няколко причини защо…

Градят бъдещото поколение

Жените са не само сестри, съпруги, баби и лели, но са най-вече майки. Дарени са с изключителната способност да раждат деца, които ще се превърнат в бъдещите ни лидери. Но дори и да не стане майка във физическия смисъл на думата, жената притежава удивителното умение да влияе върху другите, да променя бъдещето със съвет, амбиция, работа и усилия. Само помислете как сме на път да елиминираме разликата в заплащането между мъжете и жените – отказът ни да се предадем подготвя почвата за бъдещите поколения така, както нашите майки, лели и баби са подготвяли почвата за нас.

Вдъхновяват се взаимно

Има жени, чийто първи инстинкт е да се сравняват с другите жени наоколо си. Това може да доведе до ревност или чувство за малоценност, но не е задължително сравнението да бъде негативно. Представете си какво би се случило, ако вместо да се сравнявате с останалите, си позволите да се вдъхновявате от тях. Дали ще е от колежката, която е получила повишение, или когато видите как непозната отстоява позицията си и мнението ѝ се чува. Движението #metoo е отличен пример за жени вдъхновяващи други жени, както и доказателство, че ако човек надигне глас за нещо, в което вярва, хората ще обърнат внимание. Дори да ви се струва, че не правите нищо особено, някъде може би има друга жена, която мисли като вас, но няма куража да предприеме нещо. Когато тя види как застъпвате позицията си, може би ще се вдъхнови да направи същото.

Изключително силни и издръжливи са

Ролята на жената и нейната сила често са подценявани, но ние лично сме виждали как дами се изправят, след като са били повалени. Толкова много вдъхновяващи истории има как жени преодоляват и най-големите трудности – виждаме го непрекъснато в личните преживявания на нашите собственици на Форевър бизнес, виждаме го и през цялата човешка история, а и днес също продължаваме да сме свидетели на такива исторически моменти.

Нека погледнем назад към Емелин Панкхърст, която се бори за право на глас за жените, към Роза Паркс, която разчупва ограниченията на гражданските права. В по-ново време Малала Юсафзаи, която едва на 19-годишна възраст става най-младият носител на Нобеловата награда за мир, защото рискува живота си в защита на образованието на момичета и овластяването на жените. Ако тези забележителни дами не бяха демонстрирали такава сила и издръжливост, къде щяхме да бъдем днес? Лесно е човек да отхвърли нещо като невъзможно, но простичкият акт да опитаме да го направим е в състояние да повдигне планини. Вярвайте в себе си и ще надминете очакванията.

Поздравяваме жените от миналото, настоящето и бъдещето, поздравяваме и мъжете, които се застъпват за тях и изтъкват силното им въздействие.

Споделете с приятели:

Нагоре