Успех чрез раздробяване на целите

Форевър

С малки стъпки към големи постижения

Може би сте чували хората да казват, че ключът към постигане на дадена цел е да я желаеш достатъчно силно. Де да можеше нещата да са толкова прости през цялото време.

Все пак не можеш просто да си наумиш да бягаш маратон тази година и да преодолееш всичките 42 километра още на следващия ден – независимо колко много ти се иска. Всъщност според проучванията поставянето на високи цели от самото начало е сигурна рецепта за провал. Което не означава, че през 2021-а не можете да постигнете големи неща. Тайната на личната трансформация е в поставянето на малки, постижими цели, които се натрупват, за да променят живота ви осезаемо и значимо.

Обмислете целите си

Може би вече имате идея за конкретна цел или пък както мнозина и вие желаете промяна, но не сте съвсем наясно какво точно искате да постигнете. Поставянето на цели за новата година е нещо далеч по-мащабно от нов фитнес режим или ангажимент да се храним по-здравословно. Ето няколко области от живота, върху които можете да се замислите, за да превърнете 2021-а в истински повратна година.

ФИЗИЧЕСКИ

От отслабване с няколко килограма до по-активен начин на живот или укрепване на мускулите – има много варианти на физически цели. Дефинирайте своите и вижте в другите ни материали за този месец как програма Клийн 9 може да ви помогне да рестартирате организма си и как да включите движението в ежедневието си с лекота.

НАГЛАСА

Помислете за страховете или притесненията, които ви дърпат назад, и как можете да ги преодолеете. Може би искате да работите върху себе си, за да станете по-позитивни, по-смели или по-благодарни за всичко, което имате.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ

Има ли умение, което винаги сте искали да развиете, или област на познанието, която ви интересува? Опитайте се да си спомните какво ви влечеше по-рано, преди забързаният живот да ви поеме във вихъра си. В дигиталния ни век информацията е по-достъпна от всякога и можете с лекота да задълбочите познанията си в нова сфера.

УДОВОЛСТВИЯ

Имате ли чувството, че никога не ви остава време за самите себе си? Поставете си цели, включващи повече лично време. Например да работите за осъществяването на почивката, за която винаги сте мечтали, или пък да си заделяте мъничко време всяка седмица за нещо, което обичате.

КАРИЕРА

Искате ли работата ви да ви носи нещо повече? Мечтали ли сте винаги за собствен бизнес, който така и не сте осъществили? Форевър Ливинг дава възможност на всеки да си изгради бизнес от дома, с който да стабилизира бюджета си в особените времена, в които живеем.

ТВОРЧЕСКИ

Тази година ли ще се научите да рисувате? Или пък може би винаги сте чувствали, че във вас живее книга, която само чака да излезе. Помислете какви творчески пориви винаги са се спотайвали в някое ъгълче на съзнанието ви и ги осъществете.

ФИЛАНТРОПСКИ

Поставете си цел, която ще допринесе за това светът да стане по-добър за другите. Може да е свързано с доброволчески труд или с дарения за нова благотворителна кауза. Защо да не подкрепите например фондация Форевър Гивинг – благотворителна организация със стремеж да подобрява живота на хората, като се бори с бедността, глада и липсата на медицински грижи за деца в нужда и подкрепя спасителни акции за подпомагане на пострадали от природни бедствия.

Разбийте най-големите си цели

След като определите какво се надявате да постигнете, време е да си съставите план за действие. Ето няколко неща, които да имате предвид.

1. СЪЗДАЙТЕ СИ МАЛКИ ЦЕЛИ, ПОДХОЖДАЩИ НА ЦЯЛОСТНАТА ВИ ПРЕДСТАВА

Това са по-дребни цели, които могат да бъдат разпределени по дни, седмици или месеци. Мислете за тях като за стъпала, които ще ви помогнат да се изкачите до представата си. Ако например амбициите ви са свързани със здравето, помислете за малките неща, които можете да промените, за да наберете инерция. Започнете със замяна на едно хранене дневно с по-здравословен вариант. След като се справите с това и го превърнете в навик, откажете се от десертите. Вървете по два километра три пъти седмично и когато започне да ви се струва лесно, ги вдигнете на три.

2. ЗАПИСВАЙТЕ СИ

На ръка, в мобилно приложение, на компютъра или на бяла дъска на стената, за да отмятате по-малките цели по пътя си. Това ще ви помогне да поддържате мотивацията си и да следите напредъка си.

3. БЪДЕТЕ КОНКРЕТНИ

Поставяйте си много точни цели и дори добавяйте дати и часове, когато е възможно, за да си създадете усещане, че трябва да се отчитате сами пред себе си. Така също ще разполагате със списък на постиженията си, които постепенно ще се натрупват и ще поддържат мотивацията ви да продължавате в същия дух.

4. БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ

Не се нагърбвайте с твърде много дребни цели. Старайте се да са постижими в началото и повишавайте трудността им с времето. Поставянето на нереалистични цели още на старта само може да доведе до разочарование по-нататък, защото сте се опитали да поемете твърде много прекалено рано. Набирайте инерция и се радвайте на малките победи по пътя си.

Фокусирайте се върху напредъка, а не върху спънките

Хубавото на поставянето на по-малки цели за постигането на по-големите е, че е по-лесно човек да навакса при пропуск. Ако не успеете да постигнете някоя от по-скромните си цели, не бъдете строги към себе си. Просто я оставете зад гърба си и продължете напред към големите си мечти с още по-голямо старание.

Споделете с приятели:

Нагоре