Свежо от собствените ни плантации

Форевър

Да останеш верен на корените си, без да изоставаш от непрестанно развиващия се свят, не е лесна задача. За четири десетилетия Форевър Ливинг се е превърнала в най-значимия производител на продукти от алое вера на планетата, запазвайки точното съотношение между традиция и новаторство.

Ако човек погледне привидно безкрайните полета алое вера в някоя от плантациите на Форевър, може да се запита как компанията успява да сади, отглежда и бере листата с все същите методи повече от 40 години – с нежна грижа към всяко растение и ръчно бране.

Може да е по-лесно и по-доходоносно да се използва автоматизирана техника за по-бързо събиране на листата без човешка намеса. Но цената на подобна хитрина, предрешена като прогрес, винаги е висока. Защото машините премазват и унищожават по-голяма част от растенията, вредят на околната среда, а крайният продукт не впечатлява.

Традиция, която си струва да се пази

Когато Рекс Моън основава Форевър Ливинг Продъктс, той иска да изгради нещо повече от поредната компания. Целта му е да създаде взаимоотношения, преминаващи отвъд езиците и границите, събиращи хора, обединени от интереса си нещата да се правят както трябва.

В плантациите с алое на Форевър „както трябва“ означава на ръка. Мъжете и жените, които берат алоето ни, внимателно избират най-узрелите и най-питателните листа под палещото доминиканско слънце.

Нищо не може да замени човешкото докосване, когато става дума за подбиране на идеалните листа за откъсване. А най-добре знаят кога е настъпил оптималният момент за бране същите онези хора, които засаждат, отглеждат и се грижат за растенията сезон след сезон. Те проверяват цвета и размерите на листата, докосват ги, за да преценят дали са готови за бране или имат нужда от още малко време.

Зрелите външни листа се отрязват внимателно, а вътрешните се оставят да растат. Около година е нужна на всяко да достигне върхова зрялост, а с добри грижи самото растение може да продължи да ражда нови с години. След като бъдат отрязани, листата се натоварват на ремарке, с което се откарват за първоначална преработка на място в плантациите.

Иновации в действие

Щом листото бъде откъснато от растението, времето се превръща в изключително важен фактор за гарантиране запазването на високото хранително съдържание на алоето по време на преработката и производството. След брането листата отиват в предприятие в самите плантации, където всяко едно се измива старателно и се бели на ръка, за да се извлече максимално много от чистия гел във вътрешността му. Беленето, което ние наричаме още „филетиране“, се извършва с умели, плавни движения, изискващи съчетание на прецизност и бързина.

След щателна проверка гелът от вътрешността на листата преминава през асептична преработка с мигновено загряване за съхраняване на свежестта и полезните съставки, която по безопасен и сигурен начин елиминира вредните бактерии и нуждата от добавяне на консерванти.

Доказано е, че този процес запазва значително повече от естествено съдържащите се в алоето витамини. За да сме сигурни, че питателността на полезното растение се запазва във най-висока възможна степен, алоето на Форевър винаги се преработва до шест часа след брането на листата.

Хората, благодарение на които се случва всичко

Няма смисъл от инвестиции в най-добрия производствен процес, ако не инвестираш и в точните хора. Ето защо Форевър плаща на служителите си в Доминиканската Република с 40 до 50% повече от останалите работодатели в региона. Работниците в плантациите и преработвателните предприятия знаят, че качеството на всекидневната им работа е решаващо за създаването на Форевър продуктите, на които разчитат хора по целия свят.

Мигел Силверио и Алехандро Родригес имат общо 18 години опит в работата на алое полетата. И двамата са натрупали безценни познания, като лично са се грижили за реколтата през цялото това време. Дълголетната им работа в компанията е резултат от гордостта, с която тя ги изпълва, както и мисълта, че представляват много важна част от семейството на Форевър.

„За мен е удоволствие да съм част от тази група прекрасни хора“, казва Мигел.

Рафаелина Таверас също с гордост се нарича част от семейството. Майката на три деца работи от 16 години като специалист по качествен контрол, за да гарантира, че алоето на Форевър е чисто, прясно и с високо хранително съдържание.

„Обикновено взимам проби от всяка партида, която преработваме, и изследвам киселинността и микробиологията ѝ“, казва Рафаелина. „Така сме сигурни, че винаги предлагаме отличен продукт.“

Складовият асистент Руди Рейес се гордее, че ролята му да поддържа всички консумативи в наличност и добър ред означава, че всички разполагат с необходимото, за да си вършат работата. Той също е в семейството на Форевър от 16 години и гледа две деца. „Това е най-добрата работа в живота ми“, казва Руди. „Надявам се да остана тук още дълго време.“

Във всяко звено ще откриете хора, които от години работят във Форевър, и приемат все така лично качеството и чистотата на всеки продукт. За тях това е нещо повече от работа. Връзката им с растенията, взаимоотношенията помежду им и към продуктите, даващи възможност за бизнес на толкова много хора по целия свят, ги изпълва с ентусиазъм.

Знаете ли, че…?

Гелът от алое вера на Форевър е възможно най-близък до природата със своите 99.7% чист гел от вътрешността на листата. Другите популярни разновидности – Алое бери нектар и Алое и праскови, съчетават полезните свойства на чистото алое вера с антиоксиданти и приятния вкус на червени боровинки и праскови.

УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ Е ПРИОРИТЕТ

Грижата ни към околната среда личи на всеки етап от производството.

  • Внедряването на соларни помпи и системи за капково напояване позволи на Форевър да намали разхода на вода с 90 процента.
  • Водата, с която се мият листата, после се използва за напояване на растенията, а корите се връщат в почвата за наторяване.
  • Всяка година 50-те милиона растения в плантациите помагат за пречистване на атмосферата на Земята от стотици милиони тонове въглероден диоксид.
  • Знаковите продукти на Форевър – алое вера напитките, се предлагат в 100% рециклируеми Тетра пак опаковки. Тъй като се транспортират плоски в големи количества, значително намаляват въглеродния отпечатък на Форевър.

Продуктите в тази статия

Гелът от алое вера / код: 715 и 71612

Алое бери нектар / код: 734 и 73512

Алое и праскови / код: 777 и 77812

Споделете с приятели:

Нагоре