Да влезем във форма – съвети и насоки

Форевър

През първите месеци на година обръщаме по-голямо внимание на физическото си състояние и храненето си. Преди да се посветите на нов режим, уверете се, че сте подготвени за промяна в начина си на живот. Разговаряхме с Питър Пресман и Роджър Клемънс от Научно-консултативния съвет на Форевър за първите стъпки, с чиято помощ да влезете отново във форма.

С каква информация трябва да разполагат хората, преди да започнат да спортуват или да променят храненето си?

Физическата активност е безвредна и препоръчителна за всеки. Ако имате травми или здравословни проблеми, не е лошо да говорите с личния си лекар, преди да започнете да тренирате редовно. Най-важното е да приспособите храненето и движението към целите, които искате да постигнете. Ако храната и тренировките ви не са съобразени с онова, към което се стремите, няма да видите желаните резултати.

Освен да се хранят добре какво друго могат да правят хората, за да са телата им достатъчно здрави за активно и редовно движение?

Избягвайте прекомерното натоварване! Травмите от твърде тежки тренировки са честа причина да не можем да се движим редовно. Не наблягайте само върху един вид упражнения, а съчетавайте различни. Така ще тонизирате цялото си тяло, а няма да натоварвате само едни мускули и да пренебрегвате други.

Как храната и физическото здраве допринасят за доброто умствено и цялостно състояние?

Като цяло доброто хранене и физическата активност намаляват риска от развиване на сериозни здравословни проблеми, малка част от които са състояния като високо кръвно, диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Разнообразната и балансирана диета, съчетана с редовно движение, носи и емоционални ползи, подобрява настроението и помага човек да се чувства по-добре в кожата си, да е по-удовлетворен и спокоен.

Как да не се връщаме към старите навици и да държим курса?

На първо място и най-важно е да не се лишавате от любимите си храни, а просто да се опитвате да избирате това, което е по-добро за вас. Ако все пак се върнете към лош навик, не забравяйте, че имате право да грешите. Всички сме хора! Опитвайте се да си взимате поука и да използвате опита си за подновяване на мотивацията. Не е лоша идея да коригирате и разнообразявате режима си, за да ви е винаги интересно, сами да си създавате стимули, с които да се поощрявате да държите набелязаната посока, да поканите някого да се присъедини към вашите усилия и да си поставяте постижими цели. Споделете ги с приятел или близък, за да подобрите взаимоотношенията си от една страна, но и от друга – да имате човек, пред когото да се отчитате.

Какво трябва да имаме предвид, когато съобразяваме храненето с фитнес целите си?

Пиенето на много вода и възстановяването на електролитите винаги са много важни. Старайте се също да приемате достатъчно витамини и минерали, като включвате също протеини, разнообразни източници на въглехидрати и здравословни мазнини в режима си. Търсете насоки от лекаря и личния си треньор, ако не сте сигурни как най-добре да съобразите храненето и движението си с набелязаните цели. За различните хора са подходящи различни неща и затова търсенето на съвет отвън може да ви помогне да направите правилен избор.

Защо хората страдат от недостиг на хранителни вещества и има ли по-често срещани дефицити?

Съвременният начин на живот ни пречи да си създаваме навици в подкрепа на здравето. Често работим прекалено много, пропускаме хранения и се забавляваме прекалено интензивно, когато имаме възможност. Липсва ни разнообразие в храненето, стресът си казва думата, правим твърде тежки тренировки и не възстановяваме правилно нутриентите, които губим. Въпреки че в днешни дни разполагаме с чудесна и лесно достъпна храна, понякога имаме нужда от хранителни добавки, с чиято помощ да попълваме дефицитите, до които начинът ни на живот може да доведе.

Споделете с приятели:

Нагоре