Подобрете храненето си след празниците

По материали на Форевър Великобритания

Ако по празниците сте прекалили с баници, баклави, алкохол и тежки ястия, може би ви е трудно да се поберете в любимите си дънки. Но не само порасналата талия е повод за притеснение, защото тежките и мазни храни могат да натоварят и сърцето ви и да повишат кръвното налягане и холестерола ви до опасни нива.

Макар и през януари да ни изкушават празнични трапези, точно сега е моментът да обърнем гръб на лакомствата и да променим храненето си така, че коледно-новогодишните килограми да останат само далечни спомени.

Контролирайте порциите си

Според доста проучвания чести причини за преяждането са размерите на чиниите, опаковките и големите порции, които се сервират по заведенията. През 50-те години на миналия век средният диаметър на чиниите е бил едва 25 см, но днес е нормално да се храним в чинии от по 28 и повече сантиметра. А ако се върнем още по-назад в историята, ще видим, че чиниите за основно ястие са били с размерите на тези, които днес ползваме за предястия!

Учените смятат, че ако намалим порциите на всички свои хранения през деня, можем да консумираме до 228 калории по-малко. Но ако сте се тъпкали като луди по празниците, може би ще ви се наложи да направите това постепенно, за да не се изкушавате да похапвате между храненията. Като намаляваме порциите си бавно (но без да изпадаме в крайности и да се храним недостатъчно), можем да пренастроим стомаха и ума си, за да се засищаме с все по-скромни количества храна.

Гладуване или не

Някои специалисти по хранене твърдят, че периодичното съзнателно пропускане на някое хранене може да е полезно, когато човек иска да се освободи от излишните килограми, защото намалява дневния прием на калории. Методът звучи добре на теория, но мнозина споделят, че липсата на структура води до почти незабележими резултати. Затова е доста по-разумно да го прилагаме с помощта на специално разработена и ясно структурирана система за ограничаване на калориите.

Ако сте се възползвали от промоционалното ни предложение в края на декември и сте си набавили програма DX4, сега е моментът да се възползвате от нея! Тя представлява мощна комбинация от краткотрайно гладуване, насоки за хранене и шест новаторски продукта, плюс класическия ни ГЕЛ ОТ АЛОЕ ВЕРА, и ви помага да приложите споменатия метод без риск и с видими резултати само след четири дни. Освен че ще освободи тялото ви от излишното, DX4 ще промени и мисленето ви и ще пренастрои отношението ви към храната.

Сух януари

Алкохолът носи немалка отговорност за празните калории и напълняването. Ако по празниците чашката често е била в ръката ви, може би е добра идея да се включите в инициативата Сух януари – кампания, която насърчава хората да не пият алкохол през първия месец от новата година. Според статистически проучвания българинът седмично изпива средно по 273 мл вино, литър и половина бира, както и близо 220 мл концентрат, което са близо 1400 калории! Алкохолът също така изостря апетита и ни изкушава да похапваме солени мезета, които допълнително ни товарят с предимно празни калории. Затова опитайте поне януари да е безалкохолен месец за вас.

Замествайте хранения с шейк

Ако през зима ви побиват тръпки от мисълта сутрин или на обяд да хапнете салата вместо сандвич или тестена закуска, опитайте да ги замените с вкусен и питателен протеинов шейк. ФОРЕВЪР ЛАЙТ УЛТРА представлява уникален разтворим шейк със соеви протеини и високо съдържание на витамини A, D, E, и C, различни B витамини и няколко незаменими минерала, включително калций и желязо. Предлага се с аромат на ванилия или шоколад и може да се разтваря в краве или растително мляко, а също и да се влага в плодово или зеленчуково смути по ваш избор. РАСТИТЕЛНИЯТ ПРОТЕИНОВ ШЕЙК е друго отлично решение с изцяло веган формула. Граховият и тиквеният протеин в него осигуряват 17 г белтъчини в една порция, а прахообразното алое вера доставя ценни нутриенти и подкрепя храносмилането. И двата вида шейкове се съчетават добре с овесени ядки, различни тахани, семена от чиа и ПЧЕЛНИЯ МЕД на Форевър за вкусни и засищащи рецепти.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците

В каквато и посока да решите да промените храненето си този януари, гледайте да е много богато на плодове и зеленчуци. Повечето от вас са чували, че се препоръчва да консумираме по пет порции плодове и зеленчуци дневно, но едва ли мнозина от нас го правят наистина. Ако и вие чувствате, че не сте на нужното ниво, поставете си за цел през 2024-а да надминете себе си, като наблегнете на растителната храна. Не знаете откъде да започнете? Старайте се да смесвате цветове и видове плодове и зеленчуци, когато пазарувате. Така ще обогатите диетата си с разнообразие от незаменими хранителни вещества, благодарение на които ще се чувствате в добра форма през цялата година!.

Споделете с приятели:

Нагоре